středa 17. srpna 2016

Zkoukni to!

VÁLKA SVĚTŮ
sci-fi, USA, 2005, 72%
Hrají: Tom Cruise, Dakota Fanning...
Moje hodnocení: ****

 Dělníka Raye Ferriera trápí problémy v rodině, jejíž členové si přestávají rozumět. Na planetu Zemi se ovšem řítí nebezpečí nepředstavitelného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorů, kteří se rozhodli naši civilizaci zlikvidovat, a jsou na to technologicky skvěle vybaveni.


Strhující film, který nenechá diváka vydechnout. Plus pár hororových scén a výborná režie v podání Steva Spielberga. A Tomovi akční role prostě jdou. 

Podobné filmy: Monstrum (2008), Den kdy se zastavila Země (1951)
___________________________________________________________

THE RUNAWAYS
hudební, USA, 2010, 73%
Hrají: Kristen Stewart, Dakota Fanning..
Moje hodnocení: ****

Film popisuje počátky kapely The Runaways, nečekanou slávu, její temnou stránku a vztahy mezi jednotlivými členkami, které vedly zákonitě až k rozpadu skupiny.


Výborné kostýmy, masky a hlavně herecké duo Dakota a Kristen, které jsou jako dvojčata v porovnání se skutečnýma členkama skupiny. 

Podobné filmy: Cesta ke slávě (1978), Písničkář (1984)
________________________________________________

KORALÍNA A SVĚT ZA TAJNÝMI DVEŘMI
animovaný, USA, 2009, 80%
Moje hodnocení: *****

Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče s rašící pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v „pustoprázdnu“, kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva. Možnost povyražení nelze očekávat ani od Koralíniných nových sousedů, jimiž jsou dvě vysloužilé herečky a bývalý ruský cirkusák pan Bobinsky. Asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností Koralína neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší.


Nejlepší animovaná "pohádka" jako vystřižená o Burtona. Temné prostředí které doplňuje krásná fantazie druhého světa. Pohádka není pro malé děti, protože je hororově pojata. 

Podobné filmy: Vincent (1982), Frankenweenie (1984), Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005), Ukradené Vánoce Tima Burtona (2008)
__________________________________________

SWEENEY TODD
horor, USA, 2007, 78%
Hrají: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen...
Moje hodnocení: ****

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili.


Muzikály nemusím, ale toto mě bavilo, hlavně při vtipných scénkách jsem se zasmála. Naprosto výtečný muzikál s morbidní atmosférou.
______________________________________________

TAJEMNÝ LET
thriller, USA, 2005, 65%
Hrají: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean
Moje hodnocení: ****

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 474 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich i letecký strážník Gene Carson snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky.


Dost povedené drama. Jodie umí. Špetka hororové atmosféry byla skvělá. 

Podobný film: Noční let (2005)
____________________________________

ZOMBIELAND
komedie, USA, 2009, 76%
Hrají: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin, Amber Heard, Bill Murray...
Moje hodnocení: ****

Columbus je obrovský zbabělec – ale jak se ukazuje, pokud máte hrůzu z toho, že vás sežerou zombies, dokáže vás strach udržet naživu. Tallahassee je drsňácký zabiják zombie, který je motivován touhou získat poslední čokoládovou tyčinku na světě. Když spojí své síly s Wichitou a Little Rock, které také objevily vlastní způsoby, jak přežít nadvládu zombie, budou muset zjistit, co je horší: spoléhat se jeden na druhého nebo se nechat přemoci zombies.


Opravdu dobrý film. Zábava na úrovni. 

Podobné filmy: Braindead (1992), Soumrak mrtvých (2004)
_________________________________________________________

NEZAPOMEŇ NA MĚ
drama, USA, 2010, 75%
Hrají: Robert Pattinson, Emilie de Ravin, Pierce Brosnan, Chris Cooper
Moje hodnocení: ****

Ve filmu hraje Robert Pattinson rebelujícího mladíka, jenž se zamiluje do dívky v podání Emilie de Ravin. Jejich nečekaná láska musí projít silnou zkouškou způsobenou tragédií v obou rodinách. 


Konec mě dostal. Kvalitní drama se špetkou romantiky. Výborné herecké výkony.
_______________________________________________________________________

BLADE
akční, USA, 1998, 75%
Hrají: Wesley Snipes, Kris Kristofersson, Stephen Dorff...
Moje hodnocení: ****

Blade je nesmrtelný bojovník, napůl člověk a napůl upír, bojující proti rozmáhajícímu se upírskému podsvětí, které se snaží postupně vyhubit celou lidskou rasu. Díky svým nadpřirozeným schopnostem je Blade tím posledním, kdo stojí mezi upířím lordem Deaconem Frostem a jím zosnovanou zkázou světa a všeho lidského.


Mám ráda filmy o upírech a jako akční film se tento moc povedl. Wesleymu role sedla a semtam drsňákovi i změklo srdce.
_________________________________

AUTO ZABIJÁK
thriller, USA, 2007, 66%
Hrají: Kurt Russell, Rosario Dawson, Mary Elizabeth Winstead..
Moje hodnocení: ****

Jungle Julia, nejlepší DJ ve městě, se dnes chystá pořádně to roztočit se dvěma kamarádkami. Sexy trojka vyráží na tah a přitahuje pohledy kolemjdoucích jako magnet. Mezi chlápky, co na ně mlsně civí, je i kaskadér Mike. Vyšumělý rebel pokrytý jizvami sleduje dámskou jízdu zpoza volantu svého bouráku. Zatímco se holky usazují v baru, Mike žhaví svou zbraň - nadupané kaskadérské auto - do životu nebezpečných otáček


Hudba samozřejmě tarantinovsky geniální. Excelentní jsou i krvavé scény a hlavně finální naháněčka.

Podobné filmy: Machete (2010)
___________________________________

ČTYŘI POKOJE
komedie, USA, 1995, 72%
Hrají: Tim Roth, Madonna, Jennifer Beals...
Moje hodnocení: ****

Povídkový snímek je dílem čtyř režisérů, kteří se v poslední době stali nejslavnějšími představiteli americké nezávislé kinematografie. Tvůrci natočili čtyři epizodické příběhy, odehrávající se o silvestrovské noci v pokojích jednoho losangeleského hotelu. Do každého příběhu (i pokoje) je zatažen novopečený hotelový sluha Ted. S osudovou nekompromisností se mladík stane důležitým aktérem různých podivných až bizarních událostí. 


Skvělé povídky a skvělí herci! Nejlepší povídka podle mě byla ta od Rodriguéze. No a Tarantino na závěr. 
_____________________

TROJA
válečný, USA, 2004, 72%
Hrají: Brian Cox, Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Sean Bean...
Moje hodnocení: ****

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor další den zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. 


Orlando Bloom, Brad Pitt, historie, krásná Helena, Řecko. Mám pokračovat? 

Podobné filmy: Trojská válka (1961)
____________________________________________________
ZAČALO TO JEDNÉ ŽHAVÉ NOCI
komedie, USA, 2001, 71%
Hrají: Matt Dillon, Michael Douglas, Paul Reiser, John Goodman..
Moje hodnocení: *****

Všechno to začalo jednu noc v baru jménem McCool´s. Tentokrát zde bylo docela rušno. Randy zde pracuje jako barman. Právník Carl tu setrvává ješte po uzavírací době. Detektiv Dehling je zde kvůli kriminálnímu činu. Je to snad mrtvé tělo, které spojilo tyto muže dohromady? Nejenom napětí, které tu vládne, ale i okouzlující mladá žena, příhodně pojmenovaná Jewel - šperk, klenot, skvost, drahokam - vyberte si, co chcete. Jewel donutila všechny tyto tři muže přemýšlet o tom, jak by ji dostali, donutila dva z nich zapomenout na své (žijící!) manželky a jednoho z nich na již zemřelou ženu.


Megapoklad, který zná málokdo. Dokonalá černá mega komedie. Svíjím se smíchy pokaždé co se na to dívám. Liv krásná manipulativní mrcha. Douglas vždy na správném místě.
___________________________________________________________________

PÁTÝ ELEMENT
sci-fi, Francie, 1997, 84%
Hrají: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich, Chris Tucker, Luke Perry...
Moje hodnocení: *****

 Ve vzdálené budoucnosti (patřičně barevné) se tomu lidstvo snaží zabránit pomocí kamenů, reprezentujících čtyři elementy: vodu, vzduch, zemi a oheň. Pátým elementem je dívka Leelou, která spadne do taxíku Corbena Dallase. K jejich týmu, zachraňujícímu svět, se brzy připojuje roztržitý kněz a výstřední černošský moderátor. Zlu ovšem také přibývá spojenec: padoušský magnát Zorg.


Tento film jsem viděla už v dětství (cca 3-4 roky) a je to moje srdeční záležitost. Má to vtip, akci a skvělé herecké výkony (Gary Oldman). Na tento film se můžu dívat pořád, pořád a pořád..
____________________________

PÁTÝ ELEMENT
akční, USA, 2007, 72%
Hrají: Rose McGowan, Freddy Rodriguéz, Josh Brolin, Marley Shelton, Michael Biehn...
Moje hodnocení: ****

Manželé Dakota a William pracují v nemocnici jako doktoři. Jejich dnešní šichta vypadá spíš na funus. Čekárnu zaplavuje dav potrhaných lidí z města. Symptomy jsou podezřele shodné: nepřítomný pohled a odpudivé hnisající rány. Mezi zraněnými je i tanečnice Cherry, která přišla o nohu při jednom z útoků. Její parťák Wray spěchá do špitálu, aby jí kryl záda. I když bez nohy, Cherry ještě nezatančila svoje poslední číslo.


Holky, krev, vnitřnosti, výbuchy, zombie, retro, mrtvoly, koule. Ale hlavně zombie Tarantino. Mysleli jste že už jste viděli všechno? Nadupaná jízda plná akce a hlášek.
___________________________________________________________

ORPHAN
drama, USA, 2009, 78%
Hrají: Isabelle Fuhrman, Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Karel Roden...
Moje hodnocení: ****

Vypadá to, že devítiletou Esther pronásledují samé tragédie. Ve svém rodném Rusku osiřela, její adoptivní rodina zemřela při požáru, kterému Esther jen tak tak unikla. Teď ji ale adoptovala rodina Colemanových a zdá se, že život je bez chyby. Dokud se její spolužák nezraní při pádu z klouzačky. Dokud není sestra ze sirotčince ubita k smrti. A dokud Estheřinu novou matku nenapadne, zda onem tragický požár nebyl něco víc, než jen pouhá náhoda. 


V první půli se buduje atmosféra, v druhé už je hustá jako pra*se. Kdyby tak ten Roden zavolal dřív!

Podobný film: Případ číslo 39 (2009)
_____________________________________

ZNAMENÍ
drama, USA, 2002, 79%
Hrají: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin...
Moje hodnocení: *****

Graham Hess a jeho rodina žijí na farmě daleko v polích. Jednoho dne se probudí a zjistí, že přímo za jejich domem je obrovský kruh v kukuřičném lánu. Zaslechnou zvěsti o tom, že je to znamení mimozemšťanů. Zvířata v okrese se začínají chovat zvláštně, psi se stávají agresivními. S rostoucím strachem sledují televizní zprávy, které dokola opakují, že znamení v obilí se rychle objevují po celém světě.


Připravte se, že vám bude bušit srdce jak nikdy. Nejhorší na tom celém je pocit nevědomí a nejistoty, který vás provází celý film. K tomu dvě brutální lekačky. Režisér v nejlepší formě.
_______________________________________________________________________

AVATAR
akční, USA, 2009, 82%
Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguéz, Giovanni Ribbisi...
Moje hodnocení: *****

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully, bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.


Hltala jsem každou minutu ve 3D. Co říct - nejvýdělečnější film všech dob.

Podobné filmy: John Carter - Mezi dvěma světy
____________________________________________

MONSTRUM
sci-fi, USA, 2008, 73%
Hrají: Lizzy Caplan, T.J. Miller
Moje hodnocení: ****

V útulném newyorském klubu probíhá párty na rozloučenou. Jejím aktérem je Rob, který se rozhodl dát sbohem městu přezdívanému Big Apple a odjet pracovat do Japonska. Zábava je v plném proudu, digitální kamera snímá rozjařené tváře Robových přátel, jenže pak vše razancí blesku přeruší výpadek proudu a zlověstný neidentifikovatelný zvuk, který se rozléhá nad městem. Dodávka elektřiny se sice po chvíli obnoví, ale úleva je jen dočasná. Zatímco televizní reportéři spekulují o zemětřesení nebo jiné přírodní katastrofě, nedaleký horizont ozařuje mohutná exploze, znovu doprovázená tím podivným zvukem připomínajícím kvílení nějakého pravěkého monstra. 


Film je zajímavě zpracován. Vše vypadá až strašidelně reálně. 

Podobné filmy: Den nezávislosti (1996)
________________________________________

PULP FICTION
thriller, USA, 1994, 91%
Hrají: John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Uma Thurman, Christopher Walken...
Moje hodnocení: ****

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. 


Kultovní záležitost. Zábavný krimi thriller.

Podobné filmy: Sbal prachy a vypadni (1998), Po krk v extázi (2004), V Bruggách (2008)
__________________________________________________

MARLEY A JÁ
komedie, USA, 2008, 76%
Hrají: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane...
Moje hodnocení: ****

Novomanželé John a Jenny Groganovi se rozhodnou, že opustí drsné zimy Michiganu a začnou nový život na slunné Floridě. A aby těch změn nebylo málo, pořídí si roztomilého, šestikilového labradora Marleyho, který se během pár týdnů změní v padesátikilový parní stroj, plný nezkrotitelné energie.


Moc pěkný film. Ale ten konec.. Opravdu hra na city. Fňuk.

Podobné filmy: Hačikó (2009), Red dog (2011)
_______________________________________________

MRTVÁ NEVĚSTA TIMA BURTONA
animovaný, USA, 2005, 84%
Moje hodnocení: *****

Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky.


Pecka film. Nejlepší Burtonův film. Skvělé vizuální efekty, hudba a texty. Vynikající film! 

Podobné filmy: Frankenweenie (2012)
_______________________________________

PLIVU NA VÁŠ HROB
thriller, USA, 2010, 68%
Hrají: Sarah Butler, Andrew Howard..
Moje hodnocení: ****

Jennifer Hills kvůli práci na své nové knize odjede z města na venkov, aby ji od psaní nic nerozptylovalo. Tamější obyvatelé ale na nikoho z města nejsou zvědaví. Jednoho večera se rozhodnou ji tak trochu vystrašit. Od pouhého záměru zničit její knihu a vyděsit ji k smrti se tato jejich lekce, kterou si na městskou slečinku připravili, změní v brutální útok zahrnující bolestivé mučení a znásilňování.


Nic pro slabé žaludky. 

Podobné filmy: Jako štvaná zvěř (1975), Mother's day (2010)
________________________________________________________

ÚŽASŇÁKOVI
animovaný, USA, 2004, 83%
Moje hodnocení: ****

Bob Parr, známý jako Mr. Úžasný, býval jedním z největších světových superhrdinů a zachraňování světa bylo jeho denním chlebem. Svůj superoblek musel pověsit na hřebík před patnácti lety. Dnes pracuje jako odhadce škod pro pojišťovnu a bojuje s nudou a rostoucím břichem. Se svou manželkou (bývalou Elastiženou) a třemi dětmi se pokoušejí žít normální život. Jeho chvíle ale přijde, když ho tajemný kontakt vyšle na vzdálený ostrov s tajným posláním.


Jedním slovem úžasňácký animák. 

Podobné filmy: Megamysl (2010)

3 komentáře:

  1. Pěkný článek :) z těchto filmů jsem viděla Tajemný let, Troja, Avatar, Marley a já a Úžasňákovi, docela mě zaujal film Nezapomeň na mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, hodně filmů jsem viděla, ty ostatní omrknu :) A Koralína a svět za tajnými dveřmi je hrozně hezká pohádka, nebo spíš animovaný film teda :) Podívala jsem se na ní až díky předloze - knize od Neila Gaimana :)
    Lovely imperfections

    OdpovědětVymazat
  3. skvelé tipy :) niektoré filmíky som videla a stoja za pozretie

    OdpovědětVymazat